کارناوال ونیز ایتالیا
کارناوال ونیز هر سال اولیل فوریه ، به مدت دو هفته قبل از چله روزه داری یا لنت lent در آیین کاتولیک مسیحیت برگزار می شود. در لنت مسیحیان معتقد از خوردن گوشت به مدت 46 روز پرهیز میکنند و به اعمق باطنی درباره خود ، تقرب به خدا و خودداری از انجام بدی پرداخته و بعد از این مدت در یکشنبه عید پاک easter رستاخیز دوباره مسیح را جشن میگیرند. اما قبل از این ایام ، با اجرای کارناوال و فستیوال ها متنوع با غذاهای رنگارنگ مشغول شادمانی میشوند. بنابراین بدون شک کلمه کارناوال یا فستیوال از نیز از مفهوم لاتین خوردن گوشت و به جشن و شادی های مادی پرداختن ، ریشه میگیرد. و با این موضوع همخوانی دارد زیرا این کلمات از دو بخش لاتین carn به معنی گوشت ، جسم و بدن و festa به معنی جشن ، عید تشکیل شده اند .
اولین کارناوال ونیز احتمالا در سال 1162 میلادی به پاس پیروزی ونیز علیه توطئه اولریش دوم اسقف اعظم برای تسلط بر بخش های شمالی ایتالیا و مقام پاپ برگزار شد. بنابراین مردم به میدان سن مارکو آمدند و این پیروزی فرخنده را جشن گرفتند.. در قرن 17 این کارناوال مشهور راهی برای حفظ پرستیژ و ابهت شهر ونیز در دینا بود.
کارناوال در قرن 18 میلادی به اوج شکوه و تجمل خود رسید اما متاسفانه با روی کارآمدن امپراطوری مقدس روم ، فرانسیس دوم و سلطه ی او به همراه ناپلئون بر جمهوری ونیز، این کارناوال و استفاده از ماسک غیرقانونی اعلام شد. بعد از یک غیبت طولانی و سال ها جنگ و آشوب ، در سال 1979 دولت ونیز دوباره تصمیم به احیای این فستیوال گرفت. از آن زمان تا به حال سالانه 3 میلیون نفر برای حضور در جشن باشکوه به ونیز سفر میکنند.
ماسک ها همیشه جز جدایی ناپذیر کارناوال ونیز بوده اند. سنت پوشیدن ماسک از قرن سیزده میلادی شروع شد ، مردم میتوانستند از 26 دسامبر ، روز عید سنت استفان مقدس تا آغاز ایام روزه داری ماسک به چهره بزنند و بدون نگرانی از آشکار شدن هویت شان به جشن و شادی بپردازند. این تنها زمانی بود که همه طبقات مختلف جامعه با یکدیگر تعامل داشتند و تصورات و تخیلاتشان را به واقعیت تبدیل میکردند. این ناگفته نماند که ماسک و ظاهر مبدل تنها برای این مقاصد استفاده نمیشد ، برای افرادی هم فرصتی بود که به قمار ، قتل های سیاسی ، کارهای غیرقانونی یا هر عملی که با ظاهر غیرمبدل امکان پذیر نبود ، بپردازند.با همه این احوال مدرک ناچیزی از چرایی استفاده از ماسک در ونیز وجود دارد. به گفته یکی از محققان پوشیدن ماسک در جامعه ، پاسخ مخصوص ونیز ها به سلسله مراتب سفت و سخت حاکم در اروپا و قانون منع تجملات یا تعدیل هزینه از سوی مقامات مذهبی دولتی بده است. این قوانین به هدف محدود کردن تجمل در برابر مصرف مفرط خوراک و پوشاک و سایر موارد وضع شدند. در طول کارناوال ونیز ، این قانون بی تاثیر بود و مردم طبق میلشان لباس میپوشیدند یا غذا میخوردند.
انواع ماسک ها
ماسک ها از مواد مختلفی همچون چرم ، سرامیک یا با تکنیک اورجینال و قدیمی شیشه ساخته میشوند.البته ماسک های اورجینال قدیمی طراحی و جزییات ساده و اغلب کاربرد سمبلیک داشتند. امروزه قیمت آنها با توجه به موارد استفاده شده متفاوت است. بدون شک ماسک هایی را که با دست نقاشی و با سنگ ها قیمتی و طلا تزیین کرده اند ، بسیار گران هستند. همچنین با توجه به تاریخ طولانی کارناوال میتوان گفت صنعت ماسک سازی پیشینه ای طولانی را داراست. پر طرفدارترین لباس کارناوال معمولا جامه های شاهانه اربابان و شاهزاده ها به شمار میرود. چندین نوع ماسک برای کارناوال ونیز وجود دارد که برخی از آنها نام مشخصی هم دارند. .در گذشته مردم با مشاغل مختلف ، ماسک های متفاوتی بر صورت میگذاشتند که در زیر با انواع آنها آشنا خواهید شد:
1- باوتا : امروزه امروزه با نقوش ظریف طلا کاری میگردد اما در اصل به شکلی کاملا سفید و یکدست ساخته می شده است. این ماسک با بینی برجسته ، خط برآمده ی ضخیم ابرو ، چانه نوک دار و بدون دهان کاملا صورت را پوشش میدهد و فرد میتواند بدون برداشتن آن غذا بخورد و حرف بزند.
2-کلمبینا : یک نیمه ماسک است که تنها چشم ، بینی و بالای گونه ی فرد را میپوشاند و اغلب با طلا ، نقره ، بلور و غیره تزیین میشود. این ماسک را با چوب دستی نگه میدارند یا با روبان به دور سر میبندند.
3- مدیکو دلا پسته : یا پزشک طاعون با منقار بلندش یکی از متمایزترین ماسک های کارناوال ونیز به شمار »ی آید که در قرن هفدهم یک پزشک فرانسوی برای پیشگیری از ابتلا به طاعون طراحی کرده بود. این ماسک اغلب به رنگ سفید با منقار توخالی و چشم هایی گرد که صفحاتی شفاف روی آنها قرار گرفته و شبیه به عینک به نظر میرسد دیده میشود.
4- مورتا : به معنی ماسک سیاه یا سروتا موتا به معنی زن خدمتکار ساکت ، ماسک بیضی شکل مخمل سیاه کوچکی بود با سوراخ چشم بزرگ و بدون لب و دهان که زنان اشرافی بر صورت میگذاشتند و ابتدا در فرانسه ساخته شد . این ماسک به اندازه ی بود که کامل هویت زنان ونیز ی را مخفی کند. به دلیل آنکه برای نگه داشتن ماسک فرد میبایست با دندان یک دکمه یا تکه را نگه میدارد، وی قادر به صحبت کردن نبود. به همین دلیل با پسوند موتا یعنی ساکت نیز خانده میشود. البته امروزه این مشکل در ماسک وجود ندارد.
5- ولتو : یا لاروا در زیان لاتین به معنی ظاهر روح مانند ماسک مدرن ونیزی است که از سرامیک سفید یا پلاستیک ضخیم ساخته شده و با ظرافت طلا کاری میشود. برخلاف ماسک قبلی ، تمام خصوصیات یک چهره را تا نزدیکی گوش بر روی این ماسک میبینید و به راحتی میتوان با آن غذا خورد.